Yurtdışı Patent Tescili
Yurtdışı Patent Tescili
Yurtdışı Patent Tescili

Patentlerin yurtdışında birkaç şekilde tescil edilmesi mümkündür. Bunlar;

  • Ulusal Başvuru: Bu yöntemle her ülke için ayrı başvuru yapılmaktadır.
  • Patent İşbirliği Anlaşması Kapsamında Toplu Başvuru (PCT) : WIPO üzerinden anlaşmaya taraf olan ülkeler için seçilen ülkelere göre başvuru yapılabilir.
  • AB kapsamında başvuru (EPC): Avrupa Birliği dahilinde yer alan tüm ülkeler için tek bir başvuru ile tescil almak mümkündür.
Patentinizi Ücretsiz Araştırın!
Patentinizi online olarak kendiniz araştırabileceğiniz gibi bizlere ileteceğiniz talep formu ile ücretsiz araştırmasını yaparak bilgi verebiliriz ...
ÜRETSİZ PATENT ARAŞTIRMA TALEP FORMU






Sıkça Sorulan Sorular
Yurtdışı Patent Tescili için gerekli evraklar nelerdir?
Yurtdışı patent tescil işlemleri için aşağıdaki evraklar gereklidir. İlgili evrakların faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi yeterlidir. A) PCT veya Avrupa Patenti (EPC) başvuruları için; 1) Patent İşlemleri Sözleşmesi: Kaşe ve imzalanarak mail veya faks ile gönderilmesi yeterlidir. (Tıklandığında sözleşme açılacak) 2) Vekaletname: Noter onayına gerek yoktur, kaşe ve imzalanması yeterlidir. (Tıklandığında vekalet açılacak) 3) Başvuru Ücreti : Hangi sistem başvuru yapılıyorsa gerekli ücret. 4) Tarifname tercümeleri: Ücreti ödenmek kaydıyla tarafımızca yapılmaktadır. B) Ulusal Başvurular için; 1) Patent İşlemleri Sözleşmesi: Kaşe ve imzalanarak mail veya faks ile gönderilmesi yeterlidir. (Tıklandığında sözleşme açılacak) 2) Apostil-Konsolosluk onaylı vekaletname: Hangi ülkede başvuru yapılacaksa o ülke için geçerli olan vekaletnamenin ilgili ülke dilinde noter onaylı olarak tercüme ettirilmesi ve apostil onayı yapılması gerekiyor. Konsolosluk onayları tarafımızca yapılmaktadır. Bazı ülkeler için basit vekaletname yeterli olabilmektedir. 3) Başvuru Ücreti: Hangi ülke için başvuru yapılıyorsa gerekli ücret. 4) Bazı ülkeler için ticaret sicil belgesinin tercümesi yapılmış noter onaylı sureti. Not: Bir veya birden fazla firma veya şahıs adına başvurulması durumunda her firma ve şahıs için ayrı ayrı vekaletname doldurulacaktır.
Yurtdışı Patent Tescil Maliyetleri?
Her başvuru şekline göre yukarıda verilen fiyatlar geçerli olup detay bilgi için patent@asistpatent.com.tr adresine mail gönderebilirsiniz. Yurtdışı patent işlemleri için TUBİTAK kapsamında karşılıksız destekler mevcut olup detay bilgi alabilirsiniz.
Yurtdışı Patent tescili neden gereklidir?
Özellikle mal ihraç eden firmalar hangi ülkede faaliyet gösteriyorlarsa veya faaliyet göstermeyi planlıyorsa o ülkelerde buluşlarını koruma altına alması kaçınılmazdır. Zira buluşların koruması her ülke için ayrı ayrı geçerlidir ve sadece bir veya birkaç ülkede tescil alınması yeterli değildir. AB ülkeleri dahi olsa örneğin Almanya’da tescil edilmiş buluşun Fransa’da hukuki haklardan yararlanması mümkün değildir. Bu nedenle aşağıdaki hususların da dikkate alınarak yurtdışı patent tescili yapılması gerekir; • İlgili ülke gümrük mevzuatı gereğince malların satışı için patentin zorunlu olabilmesi, • Söz konusu ülke ve ülkelerdeki daha önce tescilli benzer patentlerden gelecek hukuki yaptırımlara, kısıtlamalara veya engellemelere maruz kalmamak için, • Hedef pazarda ortaya çıkabilecek benzer ve taklit buluşların engellenmesi, • İlgili ülkede alım yapan firmaların kendi talepleri, • Söz konusu ülkelerde Pazar hakimiyeti sağlayabilmek.
Yurtdışı Patent Tescil Süreçleri Nelerdir?
Yukarıda özet bilgileri verildiği üzere farklı sistemlerde patent tescil başvurusu yapılması durumuna göre tescil süreçleri değişmektedir. Örneğin ülkesel başvuru yapılması durumunda genellikle tescil süreci takribi 2-3 yıl olmasına rağmen bu süreç ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Diğer taraftan Avrupa Birliği kapsamında yapılacak patent tescil işlemlerinde (EPC) tescil süreci takribi 2-2,5 yıl sürmektedir. İtiraz gelmesi durumunda bu süreç bazen 1 yıl kadar daha uzayabilmektedir. PCT kapsamında yapılan tescil işlemlerinde ortalama tescil süreci yine 2-3 yıl arasında değişmektedir. Başvuru sonrası EPO tarafından araştırma raporu düzenlenir ve raporun olumlu olması ile ulusal safhaya geçilir. Burada süreçle birlikte toplam 4-5 yıl sürebilmektedir. Patentlerin koruması başvuru tarihinden itibaren 20 yıl geçerli olup her yıl vadesinde yenileme yapılarak koruma süresinin uzatılması gerekmektedir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bilgi Almak İçin Formu Doldurun. Biz Size Ulaşalım.
Online Randevu






Müşterilerimiz
Gelişmelerden haberdar olun: