Tasarım / Yurt İçi
Tasarım / Yurt İçi
Tasarım Tescili

Tasarım tescili yeni geliştirilen tasarımların tescil edilmesi ile birlikte ülke genelinde üretilerek satılması için hak sahibine tekel hakkı sağlamaktadır. Başvuru tarihinden itibaren koruması başlayan tasarımların başka firmalar tarafından üretilmesi, satışa arz edilmesi gibi durumlarda Endüstriyel Tasarım Tescilinin sağladığı haklardan yararlanarak söz konusu ürünlerin piyasadan toplatılması, kaldırılması ve üretimin durdurulması mümkündür.

 

Yeni olan tasarımlar için hak sahibine verilen bu yetki ile ilgili ürünlerin fiyatının tek başına belirlenmesi, pazar koşullarının kendine göre şekillendirilmesi mümkün olduğu gibi lisans verilerek başka firmalara kullanım imkanı sunularak ek kazanç sağlanabilir.

 

Yeni tasarlanan ürünlerin Endüstriyel Tasarım Tescili ile koruma altına alınmaması durumunda rakip firmalar tarafından ileride haksız yere tescil alınarak kötü niyetli kullanılması mümkün olabilmektedir.

Tasarımınızı Ücretsiz Araştırın!
Tasarımınızı online olarak kendiniz araştırabileceğiniz gibi bizlere ileteceğiniz talep formu ile ücretsiz araştırmasını yaparak bilgi verebiliriz ...
ÜCRETSİZ TASARIM ARAŞTIRMA TALEP FORMU






Sıkça Sorulan Sorular
Tasarım Tescili Neden Gereklidir?
İnsan hayatının vazgeçilmez bir öğesi haline gelen ürün tasarımları her geçen gün gelişerek sınır tanımaz hale gelmektedir. Böyle olunca artık herkes ürünlerin ayırtedici bir özelliği olan görselliğe yönelmeye başlamış ve tercihlerini bu doğrultuda kullanmaya başlamıştır. Tasarımlar müşterilerin tercihlerine yön veren vazgeçilmez bir unsur haline gelirken sobadan, arabaya, kaşıktan, bardağa, bilgisayardan, cep telefonlarına kadar bir çok üründe katma değer yaratan bir olgudur. Aynı kalite ve faydada olan ürünlerin ayrım noktası halindedir. Hal böyle olunca üreticilerin de ürünlerinde tasarımsal çalışmalara ağırlık vermesi kaçınılmaz olmuştur. Hergün artan tasarım çalışmaları özgün ve yaratıcı tasarımcılığı tetiklemiş ve kaliteli tasarımcıların önünü açmıştır. Bu anlamda tasarımcının ve üreticinin emeğinin, ar-ge altyapısının ve maliyetlerinin korunması için tescil şart hale gelmiştir. Yapılan emek yoğun çalışmanın sonucu ortaya çıkan ürünlerin korunması ve ödüllendirilmesi ancak Endüstriyel Tasarım Tescil sistemi ile mümkündür. Tescil edilmiş tasarımlar sahibine korumanın yanında, prestij, imaj ve artı katma değer sağlamaktadır.
Her türlü ürün tasarımını koruma altına alabilir miyim?
Tasarımların Endüstriyel Tasarım tescili korumasından yararlanabilmesi için öncelikle sanayiye uygulanabilmesi gerekmektedir. Edebi eserler, yazılımlar, sanatsal çalışmalar tasarım tescili kapsamında korunmamaktadır. Ayrıca başvurusu yapılacak koruma altına alınacak olan tasarımların 554 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin belirttiği şartları taşıması gerekir. Bunlar Yenilik ve Ayrıtedicilik kriterleri şeklindedir. Yenilik ve ayırtedicilik kriterini taşımayan tasarımların tescil edilmesi sözkonusu değildir.
Tasarıma konu ürünümüzün daha önce tescilli olup olmadığını veya yeni olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Buna ilişkin araştırma yapabilir miyim?
Tasarımın daha önce dünyanın herhangi bir yerinde piyasaya sunulmamış olması yenilik kriterini doğrulamaktadır. Fakat bunun öğrenilmesi için dünya genelinde araştırma yapmak mümkün olmamasına rağmen Asist Patent online işlemler bölümünden yurtiçindeki daha önce başvurusu yapılmış ve tescillenmiş tasarımların araştırmasını yapabilirsiniz. Yurtdışı ve/veya detay araştırma için danışmanlarımızla irtibata geçmenizi tavisye ediyoruz. Tasarımların yenilik kriterine haiz olup olmadıklarını öğrenmek için konuyla ilgili çalışma yapan ar-ge personelinin sektörü takip etmesi ve değişiklikleri yakından izlemesi kaçınılmazdır. Tasarımlara ilişkin çok detaylı araştırma yapmak mümkün olmadığından Türk Patent Enstitüsü uzmanları da ön değerlendirme sonrası tasarım başvurularını yayınlamaktadır. Ardından aksini ispatlamak ve itiraz ile iptal ettirmek rakiplerin görevidir.
Tasarım tescil maliyetleri ne kadardır? Ne zaman ödeme yapılır?
Tasarım tescili için sadece başlangıç aşamasında ödeme yapılır. Bunun içersinde tasarım müracaat harcı, yayın harcı ve Asist patent hizmet bedeli vardır. Tescil edilmek istenen ürünlerin sayısına ve görsel anlatımlarının sayısına (resim sayısına) göre ücret değişmektedir. Bunun dışında marka tescil işleminde olduğu gibi belge ücreti ödenmemektedir.
Tasarım tescil maliyetleri ne kadardır? Ne zaman ödeme yapılır?
Endüstriyel Tasarım Tescil işlemlerinde başvuru, yayın ve belge ücreti tek seferde başvuru yaparken ödenmektedir. Başvurusu yapılan ürün sayısına, ürünlerin görsel anlatım adedine (resim sayısına), rüçhan hakkı olup olmamasına, yayın erteleme talebi olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir. Tescil maliyetini görmek için yukarıdaki ekrandan bilgileri girip ödenmesi gereken ücretler hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Veya tasarim@asistpatent.com.tr mail adresine mail göndererek detaylı teklif isteyebilirsiniz.
Tasarım tescil edildikten sonra her yıl ücret ödenir mi?
Endüstriyel tasarım tescili tamamlandıktan sonra her yıl ücret ödenmez - Faydalı model/ Patent işleminde olduğu gibi yıllık yenileme ücreti yoktur. -Sadece 5 yıllık dönemlerde yenilemesi yapılır.
Tescil edilen tasarımın koruma kapsamı nedir ve kaç yıl geçerlidir?
Tasarımlar sadece tescil edildikleri ülkelerde geçerlidir. Haliyle Türkiye’de tescil alınan bir tasarımın koruması sadece gümrük sınırları dahil olmak üzere Türkiye’de geçerlidir. Diğer ülkelerde tescil almak için ilgili ülkelere başvurmak gerekmektedir. Koruma süresi ise başvuru tarihinden itibaren 5 yıldır. 5’er yıllık periyotlarla yenilenmek kaydıyla 25 yıla kadar koruma sağlanabilir.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bilgi Almak İçin Formu Doldurun. Biz Size Ulaşalım.
Online Randevu






Müşterilerimiz
Gelişmelerden haberdar olun: